Gode tips til håndtering af brænde

På dk-briketter.dk finder du en samling blogartikler, som guider dig til den optimale brug af brænde til brændeovn og pejs. Du finder tips og inspiration til valg af brændetype, opbevaring og stabling, samt anvendelse i forskellige typer brændeovne og pejse. Klik forbi bloggen, hvis du ønsker at få det optimale ud af dit brænde – hvad enten din brændeovn er hjemmets primære varmekilde eller mest for hyggens skyld.

Bliv klogere på begrebet brændværdi

Brændværdi er et ord du med garanti vil støde på, når du skal ud og vælge dit brænde. Brændværdien på et stykke brænde kan være høj eller lav, og valget afhænger af, hvilken funktion din brændeovn spiller i hjemmet – eller hvor intens varme, du ønsker som resultat.

Brændværdi er betegnelsen på den mængde energi, der frigives ved afbrænding, og dermed den varmeintensitet, du vil opleve som resultat af afbrændingen. Brændværdien angives i ”kJ/kg” eller ”kcal/kg”. Betegnelsen bruges ikke kun på brænde, men på alt brændbart materiale. Generelt er der ikke de store udsving i den brændværdi, der angives på de forskellige træsorter, så ønsker du at finde det brænde, der kan brænde i længst tid og levere den største varmeintensitet, skal du supplerende kigge efter brændets massefylde, som angiver træets vægt per kubikmetet. De tunge træsorter vil således give den længste brændetid, mens de lette træsorter vil futte hurtigere af – og derfor egner sig godt til dig, der blot har ild i brændeovnen for hyggens, og ikke varmens, skyld.

Guide til at få det meste ud af dit brænde

Bloggen byder også på en guide til, hvordan du får det meste ud af dit brænde. De lister træ generelle forhold op, som du skal efterfølge, hvis du vil undgå spild af din brændestabel. For det første skal du sørge for, at brændet er tørt. Det anbefales at fyre med brænde, der har en fugtighedsprocent på max 20%, hvis du vil undgå at spilde træets energiindhold samt tilsodning af brændeovnens inderside.

For det andet skal du sørge for at investere i en brændeovn, som er designet til at udnytte brændets varme på optimal vis. Hvor åbne pejse lader mest varmeenergi gå til spilde, har mange moderne brændeovne smarte designs, der udnytter varmen til fulde. For det tredje er det naturligvis essentielt, at man ved, hvordan man skal fyre op.

Find uddybende information i artiklerne på bloggen, og kom godt fra start, når du skal opleve glæden ved brændeovn i hjemmet. Du finder også information om træbriketter.